Nordisk Visfest i Hangö, 15 – 17.06.2022

Nordisk Visfest i Hangö 2022.

Den trettiofemte Nordiska Visfesten i Hangö gick av stapeln 2019 i dagarna tre med tre konserter, på Pub Grönan, Hangö kyrka samt Kulturmagasinet Victor. Det var planerat att den trettiosjätte upplagan skulle försiggå ett år senare på samma tre platser, men 2020 blev det första av två år då det mesta av kulturevenemang blev inställt på grund av Corona-pandemin. Och år 2021 gick tyvärr samma öde till mötes. Så den trettiosjätte upplagan av Nordisk Visfest i Hangö blev verklighet 15-17 juni 2022, och konsertplatserna var de samma som år 2019.

Pub Grönan 15 juni 2022.

Konserten inleddes av en gästartist från Visans Vänner i Helsingfors, Matteus Blad, som med ett kraftfullt, energiskt och skickligt framförande visade vilken skicklig skådespelare och vissångare han är. Han framförde delar av en föreställning han har under arbete, som han kommer att framföra under hösten på olika ställen, däribland också Hangö.

Efter Matteus följde framföranden av en rad artister från lokala Visans Vänner. En trio, som kallar sig ’Bakgårdspojkarna’, Mikael Söderblom, Pigge Svenskberg och Rainer Roth, framförde 4 Beatles-låtar, som Rainer översatt till svenska.

Fredrik Widenäs framförde fyra låtar, ’Old world shadows’ av Gutte Klingstedt, Flicka från Backafall av Gunnar Tursson och Gabriel Jönsson, ’Omkring tiggarn från Luossa’ av Dan Andersson, och avslutade med låten ’Spela Creedence’.

Thomas Höström sjöng 4 låtar från sin country-repertoar.

Sedan var Tina Söderström i turen, och med assistans av Rainer framförde hon Så misstänksam (Suspicous mind), Väggar av glas (Kajsa-Stina Åkerström), Jag kan minnas allting än (John Prine) och I Betongen (In the Ghetto).

Sedan sjöng trion Tina, Rainer och Ingrid Bilenberg Paul Simons låt ’Sound of Silence’. Ingrid sjöng sedan assisterad av Rainer ’Tamburinmannen’ (Bob Dylan) och ’The River’ (Bruce Springsteen).

Rainer framförde 2 låtar av Juice Leskinen, ’Pienestä pitäen’ och ’Viidestoista yö’.

Ika och Pigge Svenskberg uppträdde med Pigges hopkok av ’Bosses hundvisa’, och så uppförde Pigge ensam bl.a. Ellen Sjölund av Bengt Ahlfors.

Så avslutades kvällens konsert med framträdande av kvällens gästartist från Sverige, Anton Höberg. Han framförde ett knippe av sina egna visor med finurliga texter, och han gjorde ett mycket uppskattat framträdande.

Hangö kyrka 16 juni 2022.

Kerstin Siggberg från lokala Visans Vänner inledde konserten i kyrkan med 2 låtar, som hon framförde med inlevelse och känsla. Mycket fin inledning på konserten.

Gina van Dam sjöng några låtar i ett mycket njutbart och uppskattat framträdande.

Anton Höberg uppträdde också i krkan med några stillsamma visor.

Kvällens huvudartist var Ami Aspelund, som ackompanjerades av Teddy Granroth. Ami framförde bl.a. visor från sin senaste CD, däribland ’Sommarfågel i vinterland’ av den norske visartisten Halvdam Sivertsen, och som Ami översatt till svenska. En mycket stämningsfull avslutning på konserten i kyrkan, inför en talrik, tacksam publik.

Kulturmagasinet Victor 17 juni 2022.

Visfestens huvudkonsert i traditionell stil, med en soppapaus efter det andra uppträdandet.

Konserten inleddes av Gina van Dam, som med sitt livfulla och humoristiska framförande fängslade publiken, som ljudligt meddelade att de ville ha ett extranummer, vilket de också fick.

Efter Gina kom turen till FLAMME + BEBBE = SANT! Trio Flamme, som består av Emilia Adolfsson, Daniela Fogelholm och Minna Nyberg var förstärkt med basisten och dragspelaren Esko Grunström. Tillsammans med Bengt ’Bebbe’ Ahlfors framförde de hans visor, och musikaliskt blev deras framförande en verklig kaskad av de fantastiska texterna, de allra flesat mycket välkända av publiken, som naturligtvis också nu ville höra mera.

Efter att den välsmakande soppan avnjutits var det så dags för kvällens andra svenska gästartist, Sara Varga som ackompanjerades förtjänstfullt på gitarr av sin partner Lars Hägglund. Sara sjöng sina egna visor, som bygger på egna erfarenheter i livet, och med sin utstrålning gick hon rakt in i publiken hjärtan. Inte heller här gav sig publiken utan extranummer.

Som avslutning på fredagens konsert i Kulturmagasinet framträdde trion F J K, bestående av Anders Forslund, Christer Jonasson Tolv och Mats Klingström. De återkom till scenen på Nordisk Visfest i Hangö där de uppträdde för 22 år sedan. Trots att grabbarna såg lite mognare ut än då, så var deras framträdande lika fantastiskt som då. Stämningsfulla lågmälda visor avlöstes av riviga låtar och en fantastisk stämsång. De tog sin publik med storm, och de kom inte heller undan utan ett par extranummer.

En mycket fin Nordisk Visfest i Hangö avslutades med att de lokala visvännerna tillsammans med kvällens artister sjöng ’Man kan höra musiken’ och ’Nu går sista visan’.

En eloge ger arrangören Visans Vänner i Hangö åt Restaurang ’Oi Hanko’ som förtjänstfullt tillverkade soppan och skötte serveringen i baren. Och till sist, men sannerligen inte minst, Jesper Söderströms toppenarbete med ljudåtergivningen, baåde i Kulturmagasinet, men också på torsdagens konsert i kyrkan.

Visans Vänner i Hangö