Nordisk Visfest i Hangö XXX, 13 -14.06.2014

Visfest för trettionde gången.

Den trettionde Nordiska Visfesten i Hangö kommer att köra igång under vecka 24 med minikonserter på två caféer i Hangö, på tisdag 10.06. på Alan’s Café och onsdag 11.06. på Café NautiBistro i Östra hamnen. På vardera tillfället kommer flera av medlemmarna i Visans Vänner i Hangö att uppträda med sina visor.

Huvudkonserterna försiggår sedan traditionellt på fredag och lördag kvällar, 13 och 14 juni, i Kulturmagasinet Victor med start kl. 19.00 vardera kvällen. Dessutom kommer det att bli en barnshow med den danska gruppen ’CornelisBand’ på lördageftermiddagen kl. 14.00 utanför Kulturmagasinet i Granstedts park. I fall av dåligt väder flyttas barnshowen in under tak i Kulturmagasinet Victor. Till barnshowen är det fritt inträde. Inträdet till huvudkonserterna är 25,- e per person och kväll, 45,- e per person om man köper till båda kvällarna. Biljetter till huvudkonserterna säljs endast i förköp från och med medlet av maj från Tia’s Bok, Berggatan 10, Hangö, tel. 019-2486060, från Tina Söderström tel. 041-4525140,  e-post tinashantverk@gmail.com,  eller från Rainer Roth, tel. 0400-477093, e-post rainer.kerstin@gmail.com.

Huvudkonserternas artistuppträdanden:

Fredagskonsertens programvärd är hangö sällskapets fadder, Henrik Huldén, som också var programvärd på den allra första visfesten i Hangö 1985.

Fredagens konsert inleds med uppträdanden av två lokala trubadurer: Göran Enqvist, som varit med i sällskapet ända sedan starten, och Kai Pärnänen, som sjöng in sig i Visans Vänner i Hangö hösten 2013. Göran, är ju känd för hangöpubliken för sina tolkningar av kända, traditionella visor, och Kai blir ett välkommet tillskott i sällskapets uppsättning av trubadurer. Trots att Kai först nu kommit med i Visans Vänner i Hangö så är han ingen nybörjare. Han har uppträtt både när och fjärran, och han framför också gärna visor som han själv har skrivit.

Efter de två hangöartisterna är det dags för årets norska gäst: Leo Leonhardsen. Leo fanns med i den nordnorska visvågen i slutet av 1970-talet, och då utmärkte han sig såväl med protestvisor som lyriska visor. Han tolkar också traditionella Taube och Bellman, men också modernare sånger från den nordiska visrepertoaren. Han sjunger också gärna egna sånger, som ofta har en satirisk udd.

Efter Leos framträdande är det dags att äta ’vissoppa’,  och efter den pausen fortsätter viskvällen med Frida Braxells uppträdande. Frida uppträdde för några år sedan på visfesten i Hangö och blev då mycket uppskattad för sina trevliga, svängiga visor. Denna gång har hon med sig Oscar Svanström som gitarrackompanjatör. Frida gav 2012 ut sitt debutalbum ’Fattiga Riddare’, som mottogs med stående ovationer och hyllades av både kritiker och publik. Frida har förmåga att trollbinda sin publik med välsnickrade texter och melodier. Oscar är en månginstrumentalist, låtskrivare och sångare, som är känd för sina sinnrika melodier, fyndiga texter och lysande gitarrspel.

Efter Fridas och Oscars framträdande blir det så dags att avsluta en fin viskväll med den svenska trubaduren Finn Zetterholm. Mannen som gör vad som faller honom in, en av de stora svenska trubadurerna, ökänd sedan 60-talet. Finn har med sina fräna och uppkäftiga sånger kallats en visans värsting, men han är också en finstämd vispoet. Så håll i er inför denna hisnande framfart. En värdig avslutning på en högklassisk viskväll.

Lördagskonsertens programvärd är Bo-Börje Ekholm, som var hangö sällskapets första ordförande och också medverkade som artist på den första visfesten 1985.

Lördagens konsert inleds med ett emotsett framträdande av en verklig komet på vishimlen: Sara Selenius. Hemma från Bromarf har Sara sysslat med sång och musik sedan barnsben. Största delen av sitt unga liv har hon vigt åt musiken, så nästan färdig musikmagister och sångpedagog som hon är. Saras favoriter bland visskaparna är Povel Ramel, Cornelis Vreeswijk och Allan Edwall. Sara mottog Barbara Helsingius-priset av Visans Vänner i Helsingfors år 2012. Våren 2013 gav hon ut sin första skiva ’En salig röra Visor’. Bästa visan enligt Sara?: Olle Adolphsons ’Mitt eget land’.

Efter Sara blir det ett återseende då Leif ’Pedda’ Pedersen från Sverige äntrar scenen. Pedda har en gång tidigare uppträtt på visfestscenen i Hangö, då som ackompanjatör åt Helen Robert. Nu är det Pedda själv som har huvudrollen. Han är frilansande sångare, gitarrist och gitarrlärare, och han verkar också som gitarrlärare på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv. Han spelar bohuslänsk och irländsk folkmusik samt blues, och han har en bred repertoar med visor av bl.a. Evert Taube, Bellman, Cornelis Vreeswijk, Bob Dylan, The Beatles med flera. 1998 erhöll Pedda Evert Taube-stipendiet, 2000 Thomas Utbults stipendiefond och 2005 Öckerös kulturstipendium.

Efter Peddas framträdande intas lördagens ’vissoppa’, och efter den pausen blir det igen dags för ett återseende: Johanna Grüssner återkommer till visfesten i Hangö, denna gång i sällskap med pianisten Patrick Wingren. Johanna har en diger erfarenhet som sångerska i New York och musiklärare i Bronx, men efter 8 år i USA finns hon numera i Stockholm. Hon frilansar som solosångerska och gästföreläsare samt musicerar med systertrion ’Ulvens Döttrar’. Patrick Wingren är bosatt i Jakobstad där han frilansar som pianist, tekniker och piano-stämmare, men även frekvent anlitad arrangör. Rubriken för kvällens framträdande av Johanna och Patrick är ’Från Mumindalar till öppna landskap – älskade texter i nya tolkningar’.

Som avslutning på lördagskvällens konsert blir det ett framträdande av den danska gruppen ’CornelisBand’. Som namnet säger spelar de Cornelis Vreeswijk, men absolut inte ’sound/look-alike’ eller cover. Bandets frontfigur, Steen Svanholm, har med  särskilt tillstånd tonsatt texter, som Cornelis inte hann tonsätta själv. Och helt exceptionellt skriver Steen också sånger om Cornelis. Det har visst ingen gjort förut. CornelisBand presenterar kort sagt originalt material, men om publiken har önskemål kan de nog spela Cornelis-klassiker också. Alla sånger är på svenska, och Steen berättar och roar mellan sångerna. Detta gör bandets framträdanden mycket underhållande, varma och interaktiva. CornelisBand finns i många olika kombinationer, uppsätt-ningen som denna gång kommit till Nordisk Visfest i Hangö är en trio bestående av förutom Steen Svanholm, Jacob Frandsen och Mads Riishede.

Trion har också en show för barn och den kommer dom att framföra på lördagseftermiddagen, enligt planerna utomhus i Granstedts park, men ifall vädret är dåligt flyttas tillställningen inomhus i Kulturmagasinet Victor.

Artister

« 1 av 2 »