Nordisk Visfest i Hangö XXVI, 18 -19.06.2010

Den nordiska visfestens tjugosjätte upplaga blev återigen en publikframgång.  Två fullsatta konsertkvällar i Kulturmagasinet Victor visar att Visfesten har sin givna plats som en inledning av Hangös sommarevenemang. Arrangören, Visans Vänner i Hangö, hade i år valt att liksom för två år sedan hålla en helkvällskonsert med enbart lokala artister, medan den andra kvällen helt viktes för gästartisterna utifrån.

Under fredagskvällens konsert fick vi uppleva en kavalkad med framföranden av många olika slag, såväl kvalitets- som innehållsmässigt. De lokala artisterna bjöd på sig själva med den äran, och en härlig, tacksam publik i det fullsatta Kulturmagasinet Victor visade hörbart sin uppskattning av det program de bjöds på. Det var ett digert program som kanske blev en aning långt, men både artister och publik höll hela kvällen stämningen hög, och de rungande applåderna efter att ’Nu går sista visan’ tonat ut var bevis nog för att publiken hade trivts.

Lördagskvällen konsert inleddes av den sympatiske trubaduren Gunnar Källström från Göteborg. Han fick genast publiken med sig med sina enkla, raka framföranden och trevliga mellansnack. Efter Gunnar blev det sedan ett återseende i och med att Christina Kjellsson äntrade scenen. Christina har uppträtt på Nordisk Visfest i Hangö en gång tidigare, och hon tackade för förtroendet att ha fått komma tillbaka, med att helt trollbinda publiken med sina fyndiga visor och ett mellansnack, som knöt visorna till varande på ett beundransvärt sätt.

Efter att man avnjutit kvällens soppa, som vanligt tillredd av Anders Augustsson, var det vasabon Fredrik Furu som stod i tur. Tillsammans med sina två skickliga gitarrister Janne Hyöty och Ben Bergman, gjorde han en njutningsfylld avdelning, som helt uppenbart gick hem hos publiken.  Efter Fredrik blev det sedan dags för nästa återseende, nämligen Pär Sörman, som flera gånger tidigare gästat Hangö för olika uppträdanden, så också på Nordisk Visfest i Hangö. Pär har en utstrålning och inlevelse på scenen som är total, och vispubliken i Hangö älskar honom. Som den skådespelare han är, lever han sig så in i sitt framförande, att visorna faktiskt blir tolkade. När han framförde visan om Ernst Georg Johansson från Uddevalla av Evert Taube utan ackompanjemang, kunde man nästan ha hört en knappnål falla i Kulturmagasinet Victor!

Efter att Pär trollbundit publiken under sin dryga halvtimme på scenen, var det säkert inte det lättaste för kvällen avslutande artister att äntra scenen. Men oj, vilka artister! Trio Acoustica, bestående av Stanley Samuelsen från Färöarna/Danmark, Öistein Rian och Steen Vidar Larsen från Norge uppträdde som grupp för första gången i Hangö. Stanley och Steen Vidar har båda uppträtt här tidigare, men för Öistein var det första gången liksom för hela gruppen. Vi fick uppleva en härlig show av tre verkliga gitarrvirtuoser, speciellt Stanleys hisnande gitarrsolon, ett samspel bortom all verklighet, samt stämsång som klingade helt underbart. Repertoaren var bred, allt från Stanleys egna vackra visor till Beatles-låtar.

Det blev naturligtvis flera extranummer, liksom också av kvällens alla artister, och efter att kvällens avslutande ’Nu går sista visan’ tonat ut, var det en fullständigt nöjd publik, som sökte sig ut från Kulturmagasinet Victor, från den tjugosjätte Nordisk Visfest i Hangö.

På återseende, Nordisk Visfest i Hangö, 17-18.06.2011.

Artister 2010