Nordisk Visfest i Hangö XXV 10 -14 juni 2009

Den tjugofemte Nordiska Visfesten i Hangö 10-14 juni 2009 blev en fullträff. Eftersom det var jubileum hölls under visfesten hela fyra konserter, varav två sköttes helt med egna artister, medan huvudkonserterna i Kulturmagasinet Victor bjöd på artister från Finland, Sverige, Norge och Danmark.

Visfesten inleddes med en viskonsert i Bromarvs kyrka på onsdagen 10 juni. Kyrkan var välfylld och visvännerna från Hangö bjöd publiken på en mycket trevlig och uppskattad konsert. Följande artister/grupper uppträdde på konserten:

Gruppen RaRaBo, Bo-Börje Ekholm, Ralf Lindholm, Åke Wiberg, Göran Enqvist, Trio Besläktad med Mona Kallström, Rolf Lindblom och Kari Nevanperä,  duon Mona Kallström och Tina Söderström, trion Rainer Roth, Tina Söderström och Mona Kallström samt duon Tina Söderström och Rainer Roth. En stor del av framförandena ackompanjerades av Guy Söderlund på bas.

Följande kväll, den 11 juni, höll Hangövisvännerna en utomhuskonsert i Granstedts park och där varvade man uppträdandena med allsång. En glädjande talrik publik hade mött upp, det kyliga vädret till trots, och sjöng ivrigt med i allsången, som leddes av Ralf Lindholm, Guy Söderlund, Mona Kallström, Tina Söderström och Rainer Roth. För visuppträdanden denna kväll stod Kerstin Siggberg-Lindgren, Per Sarén, Ica Svenskberg, Pigge Svenskberg, Thomas Högström samt trion Mona Kallström, Tina Söderström och Rainer Roth ackompanjerad av Kari Nevanperä och Guy Söderlund.

Fredagskvällens konsert i Kulturmagasinet Victor inleddes med ett framträdande av Henrik Huldén, som nu uppträdde på visfesten för andra gången. Han var dessutom med på den första visfesten 1985, då som presentatör. Henrik är något av det bästa i trubadurväg som svenskfinland kan bjuda på, och det visade han med bravur under sitt framträdande på fredagen! Efter Henrik var det dags för årets norske artist, Jan Arvid Johansen. Han var säkert före visfesten helt obekant för största delen av publiken, men han gjorde sannerligen ingen besviken med sitt framträdande! Vackra sånger framförda på ett mycket trevligt och sympatiskt sätt och med ett skickligt genomfört gitarrackompanjemang.

Efter Jan Arvids uppträdande serverades publiken  den traditionella ’vissoppan’,  som på fredagen var en laxsoppa, som vanligt tillredd av Anders Augustsson, och som vanligt mycket god!

Efter soppapausen var det sedan dags för Py Bäckman att överta scenen. Och det gjorde hon med besked! Med stöd av sina skickliga gitarrister Roffe Eriksson och Per Olof Sjöström  bjöd Py på sig själv med en halvtimme som verkligen gick hem hos publiken!  Efter Py var det dags för Loke Nyberg att göra sitt framträdande. Loke uppträdde på visfesten för några år sedan och han gjorde inte heller denna gång någon besviken. Hans träffsäkra texter gick rakt in i publiken, och tack vare hans perfekta diktion kunde man uppfatta vartenda ord, och i Lokes texter finns det massor av ord. Imponerande!

Sedan var det så dags för visfestens huvudattraktion: Lill Lindfors!  Efter flera försök att få hit Lill hade visvännerna nu lyckats, och publiken fick vad dom väntat på. Ett föllödigt, proffsigt framträdande med hennes kända låtar framförda med den för Lill så typiska naturliga lättheten. Kontakten med publiken var påtaglig, och hennes musiker, Mats Norrefalk på gitarr och Hans Backenroth på kontrabas gjorde framträdandet till en verklig njutning!  Tänk att få uppleva dessa två, på sina instrument säkert bland det bästa som Sverige kan bjuda på, på scenen i Kulturmagasinet Victor och då tillsammans med Lill Lindfors! En helt underbar avslutning på en härlig konsert!

Lördagens konsert inleddes av en närapå lokal artist, trubaduren och spelmannen Teddy Granroth från Karis.  Trevligt framförande med vackra sånger till ett behagligt pianoackompanjemang, detta är Teddy i ett nötskal. Han hade också med sig en skönsjungande ung dam, Anna Forsman, som till Teddys ackompanjemang sjöng ett par sånger. Efter detta var det så dags för visfestens danska gäst, Ulla Tanggaard. Ulla är en danska som numera bor med sin familj i Sverige, och hon uppträdde med trevliga visor som hon framförde till eget gitarrackompanjemang.  Hon har en mycket vacker röst och hon uppskattades hörbart av publiken för sitt framträdande.

Sedan var det igen dags för soppaserveringen, denna gång en köttsoppa på rökt renkött, och igen en gång hade Anders lyckats!

Anna Stadling & Idde Schultz beledsagade av sina musiker Per Hammarstedt och Carl Ekerstam tog över scenen efter pausen. Framträdandet blev en verklig succé, Anna och Idde hade mycket vackra röster var för sig och i duett var det ju bara fantastiskt! Och i Per och Carl fick vi igen en gång uppleva att raden av skickliga musiker från Sverige verkar vara oändlig. Ett mycket väl upplagt och framfört uppträdande av kvartetten, som inte ens stördes av den kraftiga åskby, som kom över Kulturmagasinet mitt under deras framträdande. Tala om välsignelse att ha tillgång till en sådan konsertplats som Kulturmagasinet Victor för detta evenemang! Efter denna musikaliska upplevelse var det så dags för ett återseende i och med att Billey Shamrock gjorde entré.  Precis som förra gången då Billey uppträdde på Nordisk Visfest i Hangö, var hans framträdande nu också fartfyllt, musikaliskt och humorkryddat, och Billeys förmåga att upprätta kontakt med publiken är beundransvärd. Denna gång hade han med sig på scenen gode vännen Benny Sjögren, och tillsammans gjorde dessa två ett bejublat framträdande.

Och som avslutning på lördagens konsert fick vi än en gång uppleva Lill Lindfors. Superlativerna tar slut då man skall beskriva hennes framträdande tillsammans med sina fantastiska musiker Mats Norrefalk, gitarr, och Hans Backenroth, kontrabas. Eftersom Lill var medveten om att en del av publiken på lördagen skulle vara sådana, som var med redan på fredagen, så hade hon gjort en del ändringar i repertoaren och gjorde flera låtar som inte var med på fredagen. Också detta bekräftar vilken stor artist Lill är, och hennes framträdande på lördagen var, om möjligt, ännu bättre, intensivare, känsligare än på fredagen, och efter flera inrop av publiken kunde så en underbar viskväll i Kulturmagasinet Victor avslutas av Hangövisvännerna med ’Man kan höra musiken’ och ’Nu går sista visan’.  Och med det var den tjugofemte Nordisk Visfest i Hangö slut.

Visans Vänner i Hangö tackar alla som igen en gång ställt upp för att förverkliga denna fest, artister, välvilliga sponsorer, publik, och speciellt alla sina medlemmar  för deras insatser. Utan dessa skulle detta inte vara möjligt.

Nu börjar arbetet på Nordisk Visfest i Hangö XXVI  18-19.06.2010. Då ses vi gen!

Artister

« av 2 »