Nordisk Visfest i Hangö XXVII 17-18 juni 2011

17-18 juni 2011 är det dags för den tjugosjunde Nordiska Visfesten i Hangö. Det blir som vanligt två helkvällskonserter med visor framförda av artister från Finland, Sverige och Norge. Publiken bjuds båda kvällarna på omväxlande program av såväl kända som mindre kända visartister. En del av artisterna på årets visfest har uppträtt på Kulturmagasinet Victors scen tidigare, för en del är det första gången.

Fredagens konsert kl. 19.00:

Gamle bekantingen från Östnyland, Wesley Koivumäki inleder visfesten med sitt uppträdande. Wesley har ju uppträtt på visfesten i Hangö tidigare, då tillsammans med kompisen Stefan Paavola, men denna gång uppträder han ensam. Ett kärt återseende för Hangöpubliken. Efter Wesley är det dags för en debutant på Kulturmagasinets scen: Frida Braxell från Göteborgstrakten i Sverige. Hangövisvännen Pigge träffade Frida på Visskolan i Kungälv, och han tyckte att Frida var så bra, att han ville ha henne till visfesten i Hangö.  Efter Fridas uppträdande blir det att avnjuta kvällens soppa, som vanligt tillredd av Rest. Smörmagasinet.  Efter soppan blir det igen ett återseende i och med att Monica Söderberg från Stockholm äntrar scenen. Monica har besökt Hangö flera gånger tidigare, och hon har uppträtt på visfesten år 2003. Hon har dessutom ett speciellt band till Visans Vänner i Hangö: hon har blivit utsedd till sällskapets ’Modder’. Monica är aktuell med en färsk CD, ’Min allra bästa tid’, på vilken hon tolkar visor av Olle Adolphsson.  Fredagskvällens konsert avslutas av Frans Haraldsen, en trubadur, som är mycket i ropet i Sverige just nu. Han uppträder för första gången på visfesten i Hangö, han är rätt okänd i Finland hittills, men det är han inte mera efter sitt uppträdande i Hangö.    Som speaker under fredagens konsert fungerar Rainer Roth.

Lördagens konsert kl. 19.00

Den inhemska artist, som inleder lördagens konsert kommer från Åland: Helena Flöjt. Hon är också aktuell med en färsk CD, ’Låt mig visa’. Helena har uppträtt i Hangö en gång tidigare, när Nordisk Visfest i Hangö firade 20 år hölls en konsert i Hangö kyrka, och där uppträdde Helena Flöjt. Men på Kulturmagasinets scen har hon inte uppträtt tidigare. Efter Helena blir det igen ett återseende, Kaya Ålander är tillbaka på Hangöscenen, där hon uppträdde 2002. Vi minns henne som en tolkare av den traditionella visan, mycket personliga tolkningar av t.ex. Evert Taube. Efter Kayas uppträdande får vi avnjuta lördagens ’vissoppa’.  Sedan är det dags för årets norska gäster att bli bekant med Hangöpubliken, Liv Kreken med sina musiker Jon Anders Grefsrud och Vegard Iversen. Liv har också ganska nyligen givit ut en CD.  Som avslutning på lördagskvällens konsert har vi så ett efterlängtat återseende: Jan-Olof Andersson är tillbaka i Hangö. Vi får gå så långt tillbaka i tiden som till år 1997 då Jan-Olof uppträdde på Nordisk Visfest i Hangö. Sedan dess har han en gång varit i Hangö och hållit ett seminarium med Visans Vänner och uppträdde då också på Vårvisan, som det året hölls på Brankis. Men nu är han alltså tillbaka på Kulturmagasinets scen! Jan-Olof är ju en verklig visartist, som både tolkar andras visor och dessutom har underbara egna visor. Att han dessutom är en gudabenådad gitarrist gör ju  hans framträdande till en upplevelse utöver det vanliga!  Pigge Svenskberg fungerar som speaker under lördagskvällens konsert.

En viktig ingrediens under visfestens konserter är naturligtvis ljudåtergivningen, som också i år, liksom otaliga år tidigare sköts av Jerry Söderström.

Artister

« av 2 »