Nordisk Visfest i Hangö XXIV 13-14 juni 2008.

Den tjugofjärde nordiska visfesten i Hangö gick av stapeln 13-14 juni 2008.  Två helkvällskonserter i Kulturmagasinet Victor, båda kvällarna publikfyllt till  bristningsgränsen. Fredagskvällens konsert fylldes helt av de lokala  visartisternas framträdanden. Och vilka framträdanden!

Här sparades inte på någonting, och publiken visade entusiastiskt sin uppskattning. Inledningen med gruppen RaRaBo, Rainer, Ralf och Bo-Börje, visade vägen för de kommande uppträdandena, som avlöste varandra i snabb takt under kvällen. Det förekom solouppträdanden av Tina Söderström, Åke Wiberg, Göran Enqvist, Kerstin Siggberg-Lindgren, Mikael Söderblom, Thomas Högström, Pigge Svenskberg, Ika Svenskberg, Rofa Lindblom, Mona Kallström och Rainer Roth.

Men därutöver uppträdde grupper i olika sammansättningar, som t.ex. gruppen bestående av Tina, Mona och Rainer, som framförde några ABBA-låtar, som fått svenska texter av Rainer. Tina och Rainer framförde ett par Beatles-låtar, även de med svenska texter av Rainer. En grupp som under  övningarna kallat sig ’Back Yard Boys’, Micki, Pigge och Rainer, framförde två Beatles-låtar, naturligtvis i Rainers svenska tappning. Micki och Rainer framförde Rainers visa ’En skärgårdstur’ i duett, och Micki och Tina framförde en låt som duo.

Också Mona och Rofa framförde några sånger i duett.  Det egna ackompanjerande bandet fanns för det mesta på scenen och kompade uppträdandena enligt önskemål. Bandet bestod av Rafu Lindholm på dragspel, Guy Söderlund på bas, Nekku Nevanperä och Rainer Roth på gitarr. I pausen avnjöts Anders Augustssons delikata laxsoppa.

På lördagkvällen var det sedan de gästande artisternas tur att underhålla. Också då var magasinets konsertsal fylld till bristningsgränsen. Kvällen inleddes av norrmannen Annar By, som gjorde ett framträdande som inte lämnade någon oberörd. Han följdes på scenen av dansken Eric Grip, som tillsammans med sin pianist Henrik Gunde trollband publiken med sina fina visor. Sedan var det åter dags för Anders Augustssons soppa, denna gång en verkligt god köttsoppa.

Efter soppapausen beträdde Ingmari Dalin scenen tillsammans med sin violinist  Mattias Bäckman. Ingmari framförde visor av Dan Andersson, en del till hennes egna melodier, och publiken stornjöt av hennes fina tolkningar! Efter Ingmari var så Staffan Percy i turen. I Hangö har vi länge väntat på att Staffan skulle uppträda på visfesten, och äntligen! Man kan bara konstatera: När man väntar på något gott väntar man aldrig för länge! Staffan Percy är ju en av de verkligt stora trubadurerna, och det visade han också på scenen i Kulturmagasinet Victor.

Lördagens konsert avslutades av finlandssvenska Trio Saludo, som i dag består av Håkan Streng, Peter Ingo och Bjarne Sjöblom. Deras spansk- och sydamerikanskt inspirerade musik höll stämningen uppe i magasinet, och publiken uttryckte tydligt sitt gillande då Trio Saludo blev inapplåderade för flera extranummer.

Men allting gott måste ha ett slut någon gång, så också den tjugofjärde nordiska visfesten i Hangö. Nästa år blir det tjugofemårsjubileum, få se var Visans Vänner i Hangö skall hitta på till dess!

Artister

Visfestens publik