Nordisk Visfest i Hangö XX 18 – 19.6.2004

Fredag 18 juni

BO-BÖRJE EKHOLM

Bobe hör till grundarna av Visans Vänner i Hangö samt initiativtagarna till Nordisk Visfest i Hangö, och han uppträdde på huvudscenen på den allra första visfesten 1985. Därför känns det naturligt, att han som lokal trubadur inleder fredagskvällens konsert i Kulturmagasinet Victor. Bobe har ju flera gånger medverkat som artist i visfestprogrammet, både som soloartist, tillsammans med Ralf Lindholm samt i trion RaRaBo. Minst har han dock medverkat som soloartist, och därför är det med stor glädje vi säger: Välkommen tillbaka, Bobe!

JOHANNA GRÜSSNER

Åländska Johanna Grüssner är förvånansvärt anonym bland de stora massorna här i Finland – men i USA är hon kändis! I slutet av maj i år gavs en bok om hennes liv ut ”over there”. Otroligt men sant! Här är bakgrunden: Johanna flyttade till USA i början 1990-talet för att studera jazzmusik. Hon utbildade sig till sångerska och musiklärare i New York. Vid sidan av musicerandet började hon jobba som musiklärare i problemstadsdelen Bronx. Där startade hon en gospelkör för problembarn. Barnen fick en nystart i livet och kören gjorde bland annat en mycket uppmärksammad turné på Åland år 2001. Kören följdes av New York Times reporter och det resulterade i hela tre förstasides-reportage i en världens största dagstidningar! Johanna bjöds också in som gäst i morgonshowerna i TV-kanalerna CNN, ABC och CBS. Johanna bor nuförtiden i Stockholm. Nyligen gav hon ut sin femte CD. Mest sysslar Johanna med jazz. Men hon sjunger också folkmusik tillsammans med sina systrar Isabella och Ella i gruppen Ulvens döttrar (flickornas pappa heter Ulf!). På Nordisk visfest uppträder hon ensam med sin gitarrist Palle Pesonen. Du kan läsa mera om Johanna på hennes hemsida: www.johannagrussner.com.

LARS KLEVSTRAND

Lars Klevstrand är en favorit i repris! Han sjöng på Nordisk Visfests 5-års jubileum för 15 år sedan och trollband då en andäktigt lyssnande publik på Hangö Casino. Nu är han tillbaka! Lars hör till Nordens visgrädda. Han är känd som en av de främsta tolkarna av Evert Taube och Jacques Brèl. Han inledde sin yrkeskarriär på teaterscenen för mera än 35 år sedan, men tidigt blev musiken hans levebröd. Han har sysslat med allt från jazz och folk till klassisk musik. Därav hans gudabenådade gitarrspel! Lars har medverkat på ett otal skivinspelningar samt givit ut ett tiotal egna soloskivor. En av de senaste är en Taube-inspelning som är gjord på ön Vinga utanför Göteborg, där Evert Taube växte upp.

CALLE CARLSSON

På publikens begäran är Calle Carlsson här igen! Han sjöng på Nordisk Visfest år 1997 och gjorde en herrans succé! Calle gjorde sin scendebut år 1979 som försångare till Cornelis Vreeswijk under en konsert i Uppsala. Succén var given och med Cornelis hjälp kom han in i den professionella visvärlden. Hans hobby blev ett yrke. Sedan dess har Calle helt eller delvis försörjt sig som trubadur och underhållare. Men han är också utbildad historiker och skriver för tillfället på sin doktorsavhandling! Calle sjunger främst sina egna roliga, hejdlösa sånger som han blandar med vackra, lyriska visor ur den klassiska visrepertoaren. Några presscitat: ”Professionell ut i fingerspetsarna”, ”De finstämda visorna varvas med texter där humorn åker första klass, där det absurda kittlar publikens förväntan”.

Läs mera om Calle på hans hemsida www.callecarlsson.nu.

MARIE BERGMAN

Marie Bergman har efter flera år på de stora rock- och schlagerscenerna återvänt till sin utgångspunkt: den nordiska visan. Vi är många som har väntat… På sin färska skiva ”De tre visemännen” bevisar hon att hon hör till Nordens främsta visartister. Hennes tolkningar av Vreeswijk, Taube och Bellman har kallats briljanta och fenomenala! Marie debuterade som vissångerska bara 14 år gammal. Känd bland de stora massorna blev hon som en av medlemmarna i schlagergruppen Family Four, som representerade Sverige i Eurovisionen år 1971 och 1972. År 1994 var det dags igen. Då sjöng hon duett med Roger Pontare. Däremellan har det handlat om jazz och rock – och alltid nu och då visor. Marie Bergman hör till de artister som är mest svåra att genrebestämma. Just när man tror att man har en etikett på henne har hon börjat med nästa projekt som högst troligt är något helt annat… Till Maries varumärken hör förutom den starka rösten och det avancerade gitarrkompet också hennes utstrålning och inlevelse. Hon fyller hela scenen när hon tolkar visor! Marie har tilldelats de stora vispriserna Povel Ramels Karamelodikt-stipendium och Evert Taube-stipendiet. Här i Hangö bjuder hon på visor av ”De tre visemännen”.

Lördagen den 19 juni

GÖRAN ENQVIST

Göran hör liksom Bobe till den grupp som var med om att starta såväl Visans Vänner i Hangö som Nordisk Visfest i Hangö. Till skillnad från Bobe har Göran aldrig som artist stått på scenen vid någon visfest, och därför känns det som om det inte är en stund för tidigt, att han finns med på denna tjugonde visfest, där han nu inleder lördagskvällens konsert i Kulturmagasinet Victor.

BENGT ENQVIST

Bengt Enqvist är född och uppvuxen i Hangö. Efter studier i Helsingfors och en tid i Sverige är han numera inbiten mariehamnare. Musicerandet har långa anor. I aktiviteterna med och kring Visans Vänner på Åland har Bengts visartisteri vuxit fram och upp i en stilren och karakteristisk bemmoisk skepnad som väcker uppskattning och beundran i vida kretsar. Stilen är hans egen, visorna varierar. Småfinurliga, gripande, sköna. En egen CD-skiva har utkommit med Vysotskij, ytterligare medverkar Bengt på Visans Vänners CD-skiva Visor Öar Skär.

Med Bengt sjunger och spelar Heidi Sewon, ordförande för Visans Vänner, Åland och Kjell Pensar, som även medverkat på Bengts Vysotskij-skiva.

MARIA LINDSTRÖM

Maria Lindström är en gammal bekanting för Hangöpubliken. Hon har besökt oss några gånger tidigare – men gång på gång får vi önskemål om mera Maria! Och nu är hon här igen. Beredd att roa och oroa. Maria är främst känd för sin egna underbara visor – fulla av galenskap, klokhet, värme och ironi. Men hon är också en uppskattad tolkare av Taube och framförallt Birger Sjöberg. Maria har givit ut sammanlagt 6 skivor. 4 soloskivor och en med gruppen Husmoderns bröst och en annan tillsammans med Kjerstin Norén. Utöver det en diktbok och ett otal TV-uppträdanden i Sverige och Finland och kritikerrosade scenshower som lagts upp såväl i Malmö som Stockholm. Några presscitat: ”Kors i taket vilken debut”, ”Maria är djävulskt rolig”, ”Oh Maria ge oss mer!”.

Du kan läsa mera om Maria på hennes hemsida www.unclemary.nu.

UMBRA

Den svenska vistrion Umbra bildades år 2002 då tre likasinnade kvinnor träffades och insåg att de delade både musiksmak och sätt att se på livet. Under två intensiva år har de experimenterat med musik och hittat sitt alldeles egna sound: en tät och vacker klang som går från det lugna och meditativa till det heta och rytmiska. Tjejerna blandar friskt och fördomsfritt stilar med varandra! Allt från folkmusik till poesi och moderna visor. På scenen spelar de gitarr, piano, olika trummor och allehanda rytminstrument. Umbra består av Inger Håkansson, Heléne Ohlsson och Gina van Dam, som är född och delvis uppvuxen i Hangö!

Före Umbra-projektet har de alla musicerat flitigt på varsitt håll. De har alla körbakgrund, någon har sjungit i dansband, en annan har varit musiklärare, lett körer och så vidare… Debut-CD på kommande! Du kan besöka deras hemsida på adressen www.umbra-trio.com.

GÖRAN FRISTORP

Göran Fristorp blev känd för den stora publiken då han år 1973 tillsammans med Clabbe af Geijerstam vann den svenska Melodifestivalen med sången ”Sommar´n som aldrig säger nej”. Det vill säga den låt som har gått till historien tack vare textraden ”…dina bröst är som svalor som häckar…” I den europeiska finalen blev det en fin femte plats och efter det har det bara rullat på! Tidigt blev Göran allt mera intresserad av visan och det är hans genre i dag. Men fortfarande blandar han gärna olika musikstilar. Han har bland annat tagit stort intryck av jazzen. Göran har givit ut ett 20-tal skivor och samarbetat mycket med artister som Sylvia Vrethammar, Anna-Lotta Larsson, Arja Saijonmaa och Putte Wickman. Han har hela Norden som sitt arbetsfält men har också spelat flitigt i England, Frankrike, USA, Thailand, Singapore, Förenade Arabemiraten… Äntligen är han också här i Hangö!

Artister

« av 2 »

Visfestens publik 2004

« av 3 »