Nordisk Visfest i Hangö XXI 17 – 18.6.2005

Fredag 17.6 kl. 19.00

Pigge Svenskberg, Hangö

I år är det Hangövisvännen Pigge Svenskberg som har äran att inleda Nordisk Visfest. Pigge är av de få utbildade vissångarna i Finland. Han har nämligen studerat vid Nordiska Visskolan i Kungälv i Sverige.

För ett par år sedan gav han ut sin debutskiva ”Tänker du aldrig bli vuxen?” med både egna och andras visor. Den första upplagan tog slut på bara ett par veckor…

Pigge är en betydligt mera mångsidig visartist än vad många tror och vet. Han är mest känd för sina fula och fräcka visor – eller ”bruna visor” som han själv brukar kalla dem. Men han har också en betydligt mera allvarlig och finstämd repertoar, som han gör minst lika bra…

Roslagsduon, Sverige

Roslagsduon består av Veronica Johansson och Christian W Lindberg. Det sägs att de träffades efter att den enas katt sprungit bort och den andra hittat den. Vid överlämnandet av katten kom visor på tal och så var det hänt… Livets tillfälligheter!

I slutet av 60-talet sysslade de båda med popmusik på varsitt håll – och det hörs ännu i dag. De blandar schlager, jazz och sydamerikanska rytmer med folkmusik och traditionella visor av bland andra Bellman och Dan Andersson. På repertoaren finns till och med finsk musik! Christian har nämligen sina rötter i Finland. Dessutom gör de en hel del egna visor. Veronica skriver texterna som de sen tonsätter tillsammans eller var för sig. Flera av de visorna finns på Roslagsduons debut-CD ”Törnrosa i tornrummets skugga”.

—Vissoppan serveras

Nina Åström, Finland

Nina blev känd för den riktigt stora publiken då hon representerade Finland i Eurovision Song Contest år 2000. För vänner av gospelmusik har hon däremot varit känd redan länge – både här hemma och utomlands. Nina har uppträtt i över 20 olika länder!

Hon gjorde sin skivdebut år 1991 och sedan dess har det blivit sammanlagt åtta album. Av dem är två gjorda i Nashville, Tennessee, USA och en i Holland. Ingen av skivorna är väl renodlade visalbum – men den akustiska musiken har alltid stått Nina nära hjärtat. Och ett vettigt innehåll i sångtexterna är alltid Ninas utgångspunkt. Och då har vi väl nåt som börjar likna en visa?

Nina sjunger mest på engelska men på Nordisk Visfest har hon lovat göra ett så gott som helt svenskspråkigt program. Med sig på scenen har hon Kaarle Mannila på percussion och stämsång. Ninas hemsida hittar du på adressen www.kpnet.fi/ninaastrom.

Tora Ljusberg, Sverige

Ja – Tora ÄR dotter till visgiganten Ewert Ljusberg, som Hangöpubliken har fått njuta av hela två gånger! Att hon är sin fars dotter och mycket mer därtill har hon bevisat många gånger om för trollbundna lyssnare på så olika ställen som visfestivaler och fängelser…

Tora gör mustiga versioner av visor av allt från Cornelis, Ulf Lundell, Kjell Höglund, Stefan Sundström och Gud vet vad, till innerliga tolkningar av eviga jazzklassiker som exempelvis ”My One And Only Love” och svenska översättningar av Tom Waits och Alf Pröysen!

Med sig på scenen har hon Dan Viktor på gitarr och munspel. Dan Viktor uppträder för övrigt som solist på lördagens konsert. Tillsammans har de satt ihop ett underbart, galet och fruktansvärt allvarligt program med visor för en intim och oförglömlig kväll.

Ola Magnell, Sverige

Av någon konstig orsak har vi lyckats kringgå Ola Magnell under Nordisk Visfests 20-åriga historia. Trots att det egentligen inte borde vara möjligt… Tack och lov sker det en ändring på det i år!

Ola är en av Nordens största visartister. Han har givit ut sammanlagt 11 visalbum sedan debuten år 1974 och dessutom ett otal singlar. Han har medverkat i radio och TV och sjungit på alla de stora visfestivalerna runtom i Norden och tilldelats pris och utmärkelser – bland annat Cornelisstipendiet år 1999. Han har tolkat Taube och Vreeswijk så att huden knottrats på publiken. Men framförallt har han givit oss sina egna Sånger.

Listan kan göras hur lång som helst – Kliff, Tomma tunnor, Vällingklockan, Nya perspektiv, Vargarnas vår… Det var någon som mycket träffande beskrev hans konst som ”sånger som får oss att stanna upp i tiden. Ett slags lovsånger till humanismen i cynismens tid”. På fredagens konsert bjuder Ola på sina mest älskade klassiker och några nyheter. Läs mera på www.magnell.nu

Lördag 18.6. kl. 19.00

Rolf Lindblom & Mona Kallström, Hangö

Rofa Lindblom har en gång tidigare uppträtt på visfestens huvudscen, då som soloartist. Denna gång uppträder han tillsammans med Mona Kallström, som hör till de nyaste medlemmarna av hangövisvännerna.

Mona gör nu sin debut på visfestens huvudscen. Vid sina uppträdanden har Mona och Rofa oftast hjälp av Rofas svåger, ’Nekku’Nevanperä, så också denna gång, och hans behagliga, mjuka gitarrspel piffar på ett förtjänstfullt sätt upp Monas och Rofas framförande. Så vi ser med förväntan fram emot att få se och höra trio B…….d som inledning på lördagens konsert.

Wesley Koivumäki, Borgå

Borgåtrubaduren Wesley Koivumäki har länge funnits på vår önskelista över artister till Visfesten. Tyvärr har han varit fullt sysselsatt varje år med att ordna Visfest i Liljendal – samma veckoslut som Hangövisfesten! Nu har visvännerna i Östnyland flyttat sin festival till andra veckoslutet i augusti. Missa inte den!

Därför kan vi nu stolt presentera en av Svenskfinlands bästa trubadurer. Wesley har spelat och sjungit hela livet och blandar friskt hjärta och smärta med samhällskritik. På repertoaren finns framförallt Mikael Wiehe och Vysotskij. Han är för tillfället tjänsteledig från sitt jobb som slöjdlärare och har under våren jobbat för fullt med sin första solo-CD, som släpptes för bara någon vecka sedan.

—Vissoppan serveras

Yngve Kristiansen, Norge

Inte en Visfest utan norska gäster! I år har vi glädjen att presentera Yngve Kristiansen från Drammen.

Yngve är har varit turnerande visartist sedan 20-årsåldern – det vill säga i 15 år. Han har medverkat på ett 10-tal skivor och solodebuterar till hösten med skivan ”Ännu Lever Havet”. Skivan innehåller egna texter och melodier.

I vismiljöerna i Norge och Sverige är Yngve mest känd för sina glittrande tolkningar av de tre visemännen Vreeswijk, Taube och Bellman. Under de två senaste åren har han jobbat mycket i Sverige, bland annat med Ewert Ljusberg. I Finland har han aldrig tidigare varit – trots att den finska musiken ligger honom nära om hjärtat. I Hangö kommer han att bjuda på Cornelis översättningar av finska klassiker till svenska och eget nyskrivet material på norska.

Lena Robért, Sverige

Lena är en mycket mångsidig vissångerska från Göteborg, med rötterna i Jönköping. Hon jobbar på heltid med rösten – men bara på deltid som sångerska. Andra halva av tiden jobbar hon som inläsare av allt från radioreklam till telefonsvarare.

Lena sjunger båda covers och egna låtar för alla som vill lyssna – det blir allt från små tillställningar som bröllop och begravningar till stora visfestivaler. Hon säger sig tycka om att pröva olika stilar och gillar att göra sånt hon inte kan!

När hon skriver eget material blir det om saker hon går omkring och funderar på. En bra visa rensar huvudet, säger hon. Lena har också en bakgrund inom musikteater, revy och radioteater. Hon har bland annat gästspelat på Lilla Teatern i Helsingfors! År 1999 gick hon Nordiska Visskolan i Kungälv. Där mötte hon Leif Pedersen som kompar henne på gitarr. Leif jobbar i dag som gitarrlärare vid Visskolan i Kungälv. För tillfället håller han på att spela in en Bellman-skiva.

Dan Victor, Sverige

Dan Viktor heter egentligen Dan Andersson. Men det funkar ju inte i visvärlden. Det är som bäddat för missförstånd; Dan Andersson sjunger Dan Andersson… Så därför kallar han sig kort och gott Dan Viktor.

Han är en av de mest uppmärksammade visartisterna i Sverige för tillfället. Han har givit ut tre kritikerrosade album med eget material och till och med varit nominerad för en Grammy! Lyriska recensenter har bland annat skrivit: ”Han ger begreppet visa en helt ny dimension”, ”Ett musikaliskt expresståg med oemotståndlig livskraft”, ”Dan Viktor är på väg att göra kometkarriär”.

Vid sidan av jobbet som soloartist jobbar han också som lärare i vistolkning och som producent. Han har producerat flera visskivor och jobbar också som värd på göteborgsklubben Kompledigt – en plats där artister uppträder utan sina band; gör visor av sina låtar helt enkelt. Dan Viktors hemsida finns på www.danviktor.com

« av 2 »

Visfestens publik 2005

« av 2 »