Nordisk Visfest i Hangö XXXIV, 15 -16.06.2018

Nordisk Visfest i Hangö för trettiofjärde gången – en fullträff igen!

Hangö_visfest_2019

Fredag 15.6

Visst fanns det en del som var lite fundersamma över årets koncept för konsertprogrammet på denna sommars visfest i Hangö. Åtta ungdomar från Hangö med omnejd ställde upp med framträdanden på fredagskvällens konsert. Ungdomar med varierande musikalisk grund och inriktning, hur skall det smälta in i vissammanhang i Kulturmagasinet Victor? Svaret fick vi alla som fanns i publiken på fredagskvällen: Ungdomarna smälte ypperligt in, och musiken de bjöd på kan mycket väl klassas som visor.

« av 5 »

De uppträdande ungdomarna var följande: Cecilia Berglund ackompanjerade sig själv på gitarr, Ida Kallström hade goda vännen Jenni Rahja som ackompanjatör på gitarr, Lilian Young och Lisa Gustavsson uppträdde både som duo och var för sig, båda spelade också gitarr och framförde också några egna sånger, Jacob ”Jake” Lindberg sjöng till eget gitarrackompanjemang, och en av de sånger han framförde hade han själv skrivit. Ann-Sofi Eriksson spelade också gitarr, och hon överraskade med att framföra en sång som hon skrivit för detta tillfälle! Melissa Ajosmäki hade rutinerade Pekka Barck som gitarrackompanjatör, och som avslutning på denna ungdomskavalkad trädde Fredrik Widenäs fram och framförde ett program som berättade om hans eget liv, i både med- som motgång. Imponerande!

Den svenske trubaduren Mika Olavi framträdde efter ungdomarna. Som namnet antyder så har han finska rötter, och hans musik hade nu och då influenser från de finska skogarna.
Mika Olavi spelade trakterade både dragspel och gitarr, och hans finurliga texter och lediga stil gick direkt hem hos visfestpubliken.

Fredagskvällens konsert avslutades av Trio Saludo. De firade sin 45-åriga karriär med ett mycket trevligt framträdande. Showen de bjöd på var fylld av massor av humor, fartfylld musik präglad av melodiska stämmor och tempofyllt ackompanjemang. En toppen avslutning på fredagens konsert!

Lördag 16.6

Lördagens konsert var helt reserverad för gästande artister. Inledningen blev ett verkligt fyrverkeri av musikalitet och spelglädje: Den finska gruppen ”JUURAKKO” visade att man inte behöver ha ’normala’ instrument för att det skall bli fin musik. Man kan till exempel ha en blomkruka som rytminstrument eller en planka försedd med en sträng som bas.
Det var ett lyckat drag att ha Juurakko som inledning på lördagskonserten, de fick genast publiken med på noterna, vilka noter det än kom ur deras instrument och röster. Fantastiskt skickliga och kunniga dessa fem damer!

« av 3 »

Efter de finska damerna blev det mera kvinnlig fägring på Kulturmagasinets scen: Duon ”Visur&Skvisur” hade kommit ända från Island för att uppträda på Nordisk Visfest i Hangö. De gick hem hos publiken med sitt skönsjungande framträdande, både svenska och isländska, ja, t.o.m. en finsk visa fanns på deras repertoar. Den ena av damerna, Asa, berättade att hon har en speciell anknytning till visfesten i Hangö, hennes föräldrar deltog nämligen i den isländska gruppen ”Vis a vis” som uppträdde på den allra första Nordiska Visfesten i Hangö, året var 1985!

Följande artist på scenen var den svenske trubaduren K-G. Malm. Hans texter var finurliga och humoristiskt framförda, och speciellt var också hans s.k. ’mellansnack’ mellan låtarna. Det är sällan, om ens någonsin, man fått så goda skratt, som K-G:s texter framkallade. Helt mästerligt!

Avslutningen av lördagens konsert bjöd på återseende/hörande, den norska duon ”OLD FRIENDS”, Steen Vidar Larsen och Öistein Rian, tolkade den världsberömda duon ’Simon & Garfunkels’ mest kända alster. De försökte inte efterapa originalet utan framförde låtarna på sitt eget känsliga och melodiska sätt. Båda två var skickliga på sina gitarrer och stäm-sången satt perfekt. Ett värdigt avslut på lördagens konsert och den trettiofjärde Nordisk Visfest i Hangö.

Nästa år skall visfesten i Hangö fira 35 år

Visfest Juurakko 2017

För att få mer information om en artist kan du klicka på deras bilder.