Sällskapet Visans Vänner i Hangö 15 år.

Det hela började med en ide i ett samtal mellan Tomy Karlsson och Bo-Börje Ekholm. Några månader senare, år 1984, grundades Sällskapet Visans Vänner i Hangö. Bo-Börje Ekholm blev sällskapets första ordförande. Ambitionsnivån var hög från början. Förutom sedvanliga knäppaftnar och några försiktiga publika framträdanden fattades beslut om en årlig visfest som skulle bli något utöver det vanliga.

Visevenemanget döptes till Nordisk Visfest och premiären bestämdes till juni 1985. Vissångare från olika håll i norden inbjöds och det hela inleddes med ett Ukko-Pekka vis-ångtåg. Vis-ångtåget startade med visor på stationen i Helsingfors och under färden till Hangö blev det perrongvisor också i Kyrkslätt, Karis och Ekenäs. När vis-ångtåget anlände till Hangö välkomnades vissångarna på stationen av hundratals visälskare.

I Hangö i Östra hamnen, i vindskydd bakom rödmyllade magasin, väntade den första konserten med bland andra Cornelis Vreeswijk, Margareta Kjellberg, Jörn Simen Överli, Bosse Österberg, Mikko Alatalo, och den isländska gruppen Vis-a-Vis. Det blev en succe från start och så har det forsatt. I år arrangeras Nordisk Visfest för femtonde gången.

Nordisk Visfest har givit vår förening ett kunnande och ett kontaktnät som vi själva också har kunnat dra nytta av. Ett bevis på detta är den här CD-skivan där 12 av våra medlemmar ger ett prov på sitt kunnande. CD-skivan är en dokumentation, inte en inspelning för ett brett kommersiellt bruk. I vår krets finns vissångare som är vana att uppträda publikt, men också sådana som mest sjunger för sitt eget höga nöjes skull. Men gemensamt för dem alla är Hangös sommrar med gästbåtshamnen, de röda magasinen och den fräscha omgivningen med Parkbergen, Gunnarstrand, Kapellhamnen och det öppna havet. Vi tror att en  visdokumentation av det här slaget med egna lokala vissångare och många egna visor pekar på ett levande Hangö där också kulturen har sin givna plats.

Ps. Stort tack till Hangö stad för ekonomiskt stöd och omslagets färgbild från sommarsköna Östra hamen.