Juurakko

Bandet Juurakko (Laura Kaartinen, Eija Kankaanranta, Kaisa Saarikorpi, Minsku Tammela och Anna Wiksten) kombinerar fördomsfritt nordisk folkmusik med blues och bluegrass. Juurakko för oss in i extraordinära berättelser som ibland ger anledning till djup begrundan, ibland bjuder in till en lättsam vals på båtdäcket. Som kuriositet med anknytning till Hangö kan nämnas att texten till låten Otteita perämies Karlssonin elämästä (Utdrag ur styrman Karlsson liv) på Juurakkos senaste CD är skriven av Rainer Björklund, småkusin till Tomy Karlsson, initiativtagare till och dragare av Nordisk Visfest i Hangö under visfestens 12 första år.

”Juurakko överskrider med sprickande iveralla genrer inom roots-musiken” skrev Tove Djupsjöbacka i HBL i sin recensionnär CD:n OI, Maalina gavs ut i maj i fjol.

Bandet har uppträtt på festivaler i Östnyland och Egentliga Finland samt i Kaustby på folkmusikfestivalen och körfestivalen i Vasa. Deras första CD Lauluja kuistilta (Sånger från farstun) nominerades till årets album inom etnomusik på Emma-galan 2014.

Nu står Visans Vänner i Hangö och den Nordiska Visfesten i turen. Bered er på en fartfylld stund med överraskande turer men framför allt sångar- och musikglädje i Juurakkos sällskap lördagen den 16 juni.